Message from the co-CEOs - Greenyard Annual Report - greenyard.group
GY_AR_2022-23_BANNER

Nadszedł ten czas – Greenyard w centrum procesu przejścia na zdrowszą żywność

Supplier code of conduct

Rok obrotowy 2022–2023 był kolejnym trudnym okresem pod kątem warunków makroekonomicznych. Po przejściu przez pandemię COVID i zakłócenia w globalnym łańcuchu dostaw w latach 2021–2022, stanęliśmy w obliczu szokującej wojny na Ukrainie. To przerażający konflikt, przynoszący trudne do wyobrażenia skutki w regionie. i mocno wpływający zarówno na ludzi, jak i na firmy w Europie oraz poza nią. Spowodował różnorodne braki, niespotykaną dotąd inflację, zawirowania na rynku kapitałowym oraz lawinowy wzrost cen od marca ubiegłego roku.

Wyraźnie ucierpiała też siła nabywcza konsumentów, do tego stopnia, że niektórzy musieli podejmować trudne decyzje w zakresie domowego budżetu i wydatków na żywność. Dostępność zdrowej żywności – a w niektórych przypadkach i sam dostęp do niej – stały się ważniejsze niż kiedykolwiek.

Nasi pracownicy zakasali rękawy i zrobili więcej niż mogli. Wspólnie udało nam się przejść przez kolejny nieprzewidywalny rok. Chcemy bardzo serdecznie im podziękować. Wykazują się ogromną pasją wobec naszych produktów, wyszukują kreatywne rozwiązania oraz nie ustawali w wysiłkach, aby zrealizować swoje obietnice. Wraz z naszymi klientami i plantatorami jeszcze mocniej wspieraliśmy przyspieszenie w kierunku zdrowszej przyszłości dla wszystkich.

Solidne wyniki w trudnych czasach – lepsze od wyników rynku

Greenyard w dalszym ciągu osiąga dobre wyniki, a sprzedaż netto w ujęciu porównywalnym wzrosła do około 4638,0 mln euro (+7,9%). Skorygowany wskaźnik EBITDA wzrósł do poziomu nieco wyższego niż w roku ubiegłym, osiągając 167,3 mln euro. Ponadto zadłużenie finansowe netto grupy (przed MSSF 16) spadło do 277,3 mln euro (z 303,6 mln euro w ubiegłym roku), mimo wyższej wartości zapasów w segmencie Long Fresh z powodu inflacji. Wskaźnik dźwigni finansowej spadł z 2,4x do 2,2x. Wynik netto wyniósł 9,3 mln euro w porównaniu z 16,9 mln euro w ubiegłym roku.

To bardzo dobre wyniki, biorąc pod uwagę tak trudne czasy. Udało nam się je osiągnąć dzięki wykorzystaniu mocnych stron, usprawnieniu działalności i elastyczności w zakresie ustalania cen. To kolejny dowód na siłę naszego wyjątkowego modelu biznesowego, w którym zintegrowane relacje z klientami stanowią siłę napędową osiąganych wyników. Ten skuteczny model umożliwił nam bardziej ekonomiczne prowadzenie działalności w ramach łańcucha dostaw oraz skuteczniejsze stawianie czoła zwiększonym kosztom nakładów w przejrzysty (nawet jeśli nie w pełni i, przez pewien czas, z opóźnieniem) sposób. Pozwoliło nam to rozwiązać problem podwyżek cen, co uczyniliśmy w oparciu o otwartą i uczciwą komunikację, podnosząc ceny o 8,5%.

Ponadto gdy wiele sieci detalicznych borykało się z problemem niedoborów produktów oraz pustych półek, my zdołaliśmy zapewnić klientom pełny zakres zaopatrzenia przez cały rok. Wykorzystując globalną skalę naszej działalności i możliwości realizacji zaopatrzenia na całym świecie oraz długotrwałe relacje z plantatorami, byliśmy w stanie dostosować się do sytuacji i znaleźć rozwiązania dla naszych klientów.

Rosnący apetyt na nasz wyjątkowy model biznesowy

W czasach braku stabilizacji na rynku oraz niedoboru produktów, widzimy coraz większy „apetyt” na nasz sposób prowadzenia działalności. Na początku 2023 roku zawarliśmy kolejną umowę w ramach zintegrowanych relacji z klientami, tym razem z ważną siecią detaliczną, dla której realizujemy dostawy i obsługujemy ponad 100 sklepów na terenie Niemiec. Będzie ona generowała ponad trzy czwarte naszych obrotów. Obecnie pracujemy nad nowymi umowami tego typu.

Rynek również dostrzega wartość naszego zrównoważonego i przejrzystego modelu biznesowego. Zrównoważony rozwój zawsze był głównym punktem naszej strategii. Jest to podstawowy element każdego procesu podejmowania decyzji, od zaopatrzenia i dystrybucji po codzienną działalność, a nawet finanse: w ubiegłym roku zrefinansowaliśmy wszystkie nasze kredyty, tak aby przejść na model kredytów powiązanych ze zrównoważonym rozwojem (SLL). Ta decyzja to wyraźny przekaz, że zrównoważony rozwój jest wbudowany w każdą warstwę naszej organizacji, tworząc wartość dla klientów, konsumentów, łańcucha dostaw oraz środowiska.

Oferta na każdą kieszeń i styl życia

W tym roku obrotowym zebraliśmy także owoce innej części naszego wyjątkowego modelu biznesowego – dodatkowej oferty produktów świeżych, mrożonych i przetworzonych. Europejska organizacja sektorowa ds. świeżych produktów spożywczych szacuje, że średnie spożycie świeżych owoców i warzyw na mieszkańca spadło o 10% w 2022 roku (*). Mimo to firma Greenyard osiągnęła stabilne wolumeny, odnotowując niewielki spadek na poziomie -0,8%. Niezbyt duży spadek wolumenów w segmencie Fresh (-1,9%) pokazuje, że pion Fresh radzi sobie lepiej niż cały rynek świeżych owoców i warzyw. To pozwala wysnuć wniosek, że w tym segmencie zdobywamy dodatkowy udział w rynku. Ponadto widoczny jest wyraźny wzrost wolumenów w segmencie Long Fresh (+4,5%). Jest on czymś, co wyróżnia nas w tym sektorze i tworzy solidną podstawę dla przyszłego wzrostu.

Ewolucja w takim kształcie pokazuje, jaką moc ma wyjątkowe połączenie naszych trzech pionów. Firma Greenyard wchłonęła wolumeny konsumentów, którzy przeszli z określonych kategorii świeżych produktów na kategorie mrożonek i żywności, którą można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Właśnie tutaj widoczne są synergie naszej globalnej działalności: po stronie konsumentów. Nasze uzupełniające się oferty produktów idą w parze z wrażeniami i oczekiwaniami klientów, umożliwiając nam dostarczanie odpowiednich produktów na każdą kieszeń, każdy styl życia i każdą okazję.

W trudnych warunkach makroekonomicznych, z jakimi mierzyliśmy się w ubiegłym roku, nie ustawaliśmy w poszukiwaniu ciągłych usprawnień naszej działalności. Uważamy, że naszym obowiązkiem wobec plantatorów i klientów jest stanie na czele innowacji, doskonałości operacyjnej i technologii. Wdrożenie oprogramowania ERP w dziale Fresh pozwoli nam gromadzić więcej lepszych danych i przekładać je na cenne informacje biznesowe. To samo dotyczy narzędzi do przygotowywania prognoz, dzięki którym będziemy mogli lepiej przewidywać popyt i podaż. Staramy się, aby nasza organizacja była świadoma wartości informacji, tak aby zapewniać naszym klientom i konsumentom wyższy poziom obsługi.

AdobeStock_401927235

W przyszłość patrzymy z optymizmem

Na podstawie ubiegłorocznych wyników postanowiliśmy przywrócić politykę w zakresie wypłaty dywidend. W związku z tym Zarząd firmy Greenyard zaproponuje Walnemu zgromadzeniu akcjonariuszy w dniu 15 września 2023 r. zatwierdzenie dywidendy w wysokości 0,10 euro na akcję za cały rok obrotowy, który zakończył się w marcu 2023 r.

A w przyszłość patrzymy z optymizmem. Idąc naprzód, pozostajemy zdeterminowani, aby osiągnąć zrównoważony wzrost i stworzyć długookresową wartość dla wszystkich uczestników łańcucha wartości żywności oraz dla naszych interesariuszy. Oczekujemy, że nasza sprzedaż wzrośnie do około 4,9 mld euro w całym roku obrotowym 2023/2024 i spodziewamy się skorygowanej wartości EBITDA na poziomie 175–180 mln euro. W nowym roku obrotowym będziemy szli tą samą drogą, koncentrując się na dodatkowych możliwościach rozwoju. Spodziewamy się dalszego przyspieszenia w zakresie rozwoju zintegrowanych relacji z klientami (wzrost organiczny i nowe relacje), nadchodzących innowacji produktowych i kategorii oraz dalszego poszukiwania odpowiedniego i dodającego wartości wzrostu zewnętrznego.

Jako perspektywę na nadchodzące lata, nasze długofalowe ambicje określamy na poziomie 5,4 mld euro sprzedaży i 200–210 mln euro skorygowanej wartości EBITDA do końca marca 2026 r.

Przyszłość żywności jest tutaj – w mocy drzemiącej w roślinach

Jesteśmy pewni naszych ambitnych perspektyw, będąc przekonanymi, że stoimy po właściwej stronie historii, zarówno dla ludzi, jak i dla naszej planety. Każdy wskaźnik pokazuje, że owoce i warzywa – mimo że są z nami obecne od zawsze – są żywnością przyszłości.

Mając do wykarmienia 10 miliardów ludzi do 2050 roku, będziemy musieli znaleźć lepsze i bardziej zrównoważone sposoby produkcji żywności – o mniejszym wpływie na środowisko i większej wartości odżywczej – jeśli nie chcemy zagrozić przyszłości planety dla naszych dzieci, wnuków i kolejnych pokoleń. To najwyższy czas.

Konsumenci poszukują zdrowszego stylu życia, a poszukiwania te nasiliły się po światowej pandemii COVID-19. Nawet najbardziej „gastronomiczne” restauracje umieszczają żywność wyłącznie roślinną w centrum swojego menu. Nie należy jednak traktować powrotu żywności roślinnej do łask jako mody. To, czego jesteśmy dziś świadkami, to transformacja kulturowa – osiągnęliśmy punkt krytyczny i już nie ma odwrotu.

Dziś, jako globalny lider w tej dziedzinie, Greenyard znajduje się w samym sercu tej ważnej transformacji. Tak naprawdę było to naszym celem od samego początku istnienia firmy, która została założona dokładnie 40 lat temu, w czerwcu 1983 roku. Od tego czasu zebraliśmy wszystkie elementy potrzebne do realizacji naszego celu. Mamy globalną skalę działalności, pozycję i ludzi z pasją. Co więcej, powiązania z większością największych na świecie sieci detalicznych oraz z największymi na świecie producentami dodatkowo zwiększają nasz potencjał sukcesu.

Mamy wszystko, czego potrzebujemy, aby być siłą napędową przejścia na zdrowszą przyszłość i zwiększania spożycia owoców i warzyw, które wciąż jest znacznie poniżej zalecanych ilości. Naszym celem jest poprawa jakości życia poprzez spożywanie żywności roślinnej. Wierzymy w siłę produktów naturalnych, prosto z pola, pełnych wartości odżywczych, smaku, koloru i konsystencji. Marka całkowicie roślinnych lodów Gigi Gelato oraz współpraca z We’re Smart to tylko dwa przykłady realizacji naszej wizji i przyspieszenia przemian. Nieustannie pracujemy nad nowymi sposobami i nowymi okazjami do spożywania owoców i warzyw. Jednym z nich jest zachęcanie do spożywania przekąsek bez poczucia winy i edukowanie konsumentów na temat prostych sposobów przygotowywania pełnych smaków potraw roślinnych.

Idź z nami tą drogą!

Korzystając z okazji, chcemy podziękować wszystkim naszym interesariuszom za kolejny dobry rok i zapraszamy wszystkich, którzy podzielają naszą wizję, do dołączenia do naszej ekscytującej podróży. Niech ten raport stanie się fascynującą wycieczką po naszej wyjątkowej wizji i głównych osiągnięciach za rok obrotowy 2022–2023. Razem możemy nadal poprawiać jakość życia, uwalniając czystą moc roślin.

Sprawozdanie Roczne 2022-2023
Nasze zintegrowane Sprawozdanie Roczne łączy w sobie raport handlowy i finansowy i ma za zadanie poinformować akcjonariuszy, pracowników i opinię publiczną o roku obrotowym 2022-2023 firmy Greenyard.