Helping our customers stand out from the crowd - Greenyard Annual Report - greenyard.group

Pięć pytań do Charlesa-Henriego Depreza, dyrektora zarządzającego Greenyard Fresh

Charles-Henri Deprez

Greenyard skupia się na pogłębionych, długoterminowych i zintegrowanych relacjach z niektórymi z największych europejskich’s sieci detalicznych. Jednak co dokładnie oznaczają te relacje i dlaczego są tak istotne dla przyszłości Greenyard’s? Charles-Henri Deprez, dyrektor Greenyard Fresh.

Rok 2020 był udany dla długoterminowych relacji z klientami Greenyard’s. Jak Pan sądzi, co jest kluczem do ich sukcesu?

Ważne’s jest, aby zrozumieć, że świat handlu detalicznego szybko ewoluuje, a konkurencja staje się coraz ostrzejsza. Konsumenci mają coraz większą kontrolę: sami wybierają, co, gdzie, kiedy i jak chcą kupić. Oznacza to, że detaliści muszą znaleźć sposób na wyróżnienie się na rynku. Sektor owoców i warzyw doskonale się do tego nadaje. Nie tylko zyskuje on na popularności wśród coraz bardziej świadomych i dbających o zdrowie konsumentów, ale także sama jego różnorodność daje nieskończone możliwości odróżniania się.

Dlaczego Greenyard jest idealnym partnerem do pomocy detalistom w rozwoju ich sektora owoców i warzyw?

Jako jeden z największych dostawców owoców i warzyw we wszystkich ich postaciach, posiadamy wiedzę na temat produktów i szeroki asortyment niezbędny do stworzenia oferty dopasowanej do indywidualnych potrzeb. Na przykład - niektóre sieci detaliczne mogą chcieć skupić się na produktach uprawianych lokalnie. Wykorzystujemy wtedy skalę naszej działalności i rozbudowaną sieć, aby pomóc w realizacji tego celu i systematycznym zwiększaniu ilości lokalnie pozyskiwanych produktów na półkach sklepowych. Inni detaliści mogą chcieć się wyróżnić, oferując konsumentom maksymalną wygodę. W takim przypadku skoncentrujemy się na wspólnym stworzeniu wygodnych rozwiązań, takich jak np. nasze zestawy obiadowe.

Jak to działa w praktyce?

Najprościej mówiąc, dbamy o to, aby na półkach naszych klientów przez cały rok znajdował się szeroki wybór wysokiej jakości owoców i warzyw. Mamy możliwość całkowitego odciążenia naszych klientów w obsłudze sektora owoców i warzyw. Możemy zająć się całym łańcuchem dostaw, tj. zaopatrywaniem, kontrolą jakości, transportem, logistyką, identyfikowalnością i pakowaniem. Pozwala nam to na optymalizację działalności, na przykład poprzez łączenie transportów i dostaw. Równocześnie oznacza to przejście od codziennych dyskusji o cenach poszczególnych produktów do optymalizacji całego łańcucha wartości.

Dlaczego długoterminowe relacje są korzystne dla wszystkich uczestników łańcucha?

Są one korzystne dla wszystkich, ponieważ ten wyjątkowy sposób pracy pozwala nam poprawiać jakość życia wspólnie, na każdym ogniwie łańcucha. Konsumenci mają dostęp do bogatego asortymentu wysokiej jakości owoców i warzyw przez cały rok, w przystępnych cenach i zgodnie ze zmieniającymi się gustami oraz popytem. Producenci mają większa gwarancję, że ich produkty zostaną sprzedane oraz że otrzymają za nie uczciwą cenę. Mniej się marnuje, ponieważ produkcja bardziej odpowiada rzeczywistemu popytowi na rynku, co służy również planecie. Detaliści nie są przeciążeni i mogą w większym stopniu koncentrować się na konsumentach. A jeśli chodzi o Greenyard, możemy rozwijać naszą działalność w bardziej stabilny i zrównoważony sposób, co pozwala nam na pogłębianie asortymentu, a w miarę czasu także zwiększanie udziału w rynku. Równocześnie trzymamy się z dala od zmienności handlu transakcyjnego i kontynuujemy dodawanie wartości na każdym kroku.

Jeśli te długoterminowe relacje są tak wspaniałe, dlaczego nikt inny tego nie robi?

Greenyard opowiada się za tym modelem już od ponad 20 lat. Co ważniejsze, model ten wprowadziliśmy w życie już w kilku europejskich sieciach detalicznych, w których udało nam się znacząco rozwinąć sektor owoców i warzyw. Zdecydowanie jednak nie jesteśmy jedynym dostawcą, który stosuje ten model. Wiele innych firm myśli podobnie, nie tylko w sektorze owoców i warzyw. Spodziewamy się, że w ciągu dziesięciu lat’ stanie się to powszechną praktyką wielu dostawców.

Jednak łatwiej to powiedzieć niż zrobić. Aby naprawdę zmaksymalizować korzyści płynące z tego podejścia, trzeba w pełni kontrolować pewne – krytyczne – elementy. I to jest właśnie nasza przewaga: mamy duże doświadczenie z tym innowacyjnym modelem biznesowym, działamy na dużą skalę, mamy know-how i sieć, w której może to zadziałać, i co równie ważne: mamy niezrównane i szerokie portfolio produktów owocowo-warzywnych.