Building for growth - Greenyard Annual Report - greenyard.group

Budowanie wzrostu: tam, gdzie technologia i zdrowszy styl życia idą w parze

Maarten van Hamburg

Greenyard zbudowała dwa nowe, zaawansowane technologicznie centra dystrybucyjne do obsługi jednej z największych grup sprzedaży detalicznych w Holandii i Belgii. Oba magazyny zostały w pełni oddane do użytku w 2020 roku. “Nie tylko umożliwiają nam one zaspokajanie rosnącego popytu na nasze produkty, ale także znacznie poprawiają jakość, efektywność kosztową i zrównoważony rozwój naszych usług” - mówi Maarten van Hamburg, dyrektor zarządzający segmentu Bakker Greenyard’s.

Segment Bakker w Greenyard Fresh skupia się na długoterminowym partnerstwie z jedną z największych grup sprzedaży detalicznej w Europie. “Historia tego segmentu jest długa i obejmuje choćby 60-letnią ” obsługę jednej z głównych holenderskich sieci detalicznych - wyjaśnia Maarten van Hamburg. “Dziś jesteśmy strategicznym partnerem dla całej grupy, do której obecnie należy też sieć detaliczna w Czechach i – od fuzji w 2019 roku – też duża sieć w Belgii. Zajmujemy się szeregiem kwestii powiązanych z sektorem owoców i warzyw: zaopatrzenie, kontrola jakości, usługi logistyczne, dojrzewanie, pakowanie, marketing, badania&i rozwój, pakowanie i transport.”

Dodatkowa przestrzeń dla rozwijającego się biznesu

Partnerstwo okazało się wielkim sukcesem, a biznes stale się rozwija. “Nadszedł więc czas, aby zainwestować w dodatkową, dostosowaną powierzchnię magazynową do obsługi naszych klientów” - mówi Maarten van Hamburg. Wybrano dwie strategiczne lokalizacje: Ridderkerk w Holandii, która znajduje się blisko portu w Rotterdamie, jednego z największych punktów wejścia owoców i warzyw w Europie, oraz Boom w Belgii, czyli w samym centrum rynku belgijskiego.

.

“Budowa tych dostosowanych centrów dystrybucyjnych była dla nas ogromną szansą” - mówi Maarten van Hamburg. “Logistyka owoców i warzyw to wysoce specjalistyczny biznes. Oferujemy naszym klientom ponad 400 różnych rodzajów owoców i warzyw. Każdy z nich ma swoje własne wymagania w zakresie temperatury, klimatu i wilgotności i musi być traktowany w specyficzny sposób, aby zagwarantować optymalną jakość.” Nowe magazyny posiadają różne strefy klimatyczne, które można łatwo zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od pory roku lub zmieniającego się zapotrzebowania klientów. Znajdują się w nich także specjalistyczne komory do dojrzewania dla bananów, oddzielne pomieszczenia o podwyższonej wilgotności dla warzyw liściastych oraz specjalne przestrzenie dla opakowań o wartości dodanej.

Współtworzenie z klientem

Magazyny te zostały zaprojektowane we współpracy z naszym klientem. “To był idealny moment, aby usiąść i porozmawiać o kolejnych krokach naszej współpracy. Możemy mieć wiedzę na temat produktów i techniczne know-how, ale równie ważne jest uwzględnianie trendów rynkowych i uwag konsumentów. Dzięki nieustannemu dialogowi wypracowaliśmy wspólną wizję naszej przyszłej logistyki: potrzebnych mocy przerobowych, poziomów usług w zakresie dostaw, nowych i zrównoważonych opakowań, innowacji produktowych itp.”

Bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój

W obu centrach dystrybucyjnych zastosowano najnowsze technologie, służące optymalizacji wydajności energetycznej, możliwie największej izolacji i zaawansowanym systemom chłodzenia. “Inwestycje te pozwalają nam zmniejszać zarówno koszty, jak i wpływ na środowisko. I co nie mniej ważne - skupiliśmy się również na stworzeniu bezpiecznego i komfortowego środowiska pracy. Pracujemy 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu, a praca ta może być czasem ciężka. Dlatego uważamy’, że naszym obowiązkiem jest zapewnienie pracownikom nowoczesnych i wydajnych miejsc pracy, które zagwarantują im bezpieczeństwo.”

Nowa linia cytrusów
Kolejny poziom specjalizacji łańcucha
Wśród wielu elementów przyciągających wzrok w nowym Centrum Dystrybucyjnym Ridderkerk jest zupełnie nowa, zautomatyzowana linia do cytrusów. "Jest to jedna z najbardziej zaawansowanych instalacji tego typu w Europie, która przenosi kontrolę jakości i przetwarzanie owoców na wyższy poziom” - stwierdza Maarten van Hamburg, dyrektor zarządzający segmentu Bakker Greenyard.

Owoce cytrusowe - w tym cytryny, pomarańcze i mandarynki - to znana i duża ilościowo grupa produktów, na które jest stały popyt wśród konsumentów. Nasze zagraniczne dostawy - z Afryki i Ameryki Południowej - przypływają statkami i są do nas dostarczane luzem, więc wszystkie muszą zostać sprawdzone, zapakowane i zaetykietowane."
sinaas.jpg

Ogromna ilość danych

Nowa linia do cytrusów automatyzuje cały proces - od wstępnej kontroli jakości po pakowanie i paletyzację - wykorzystując ponad 150 płynnie zintegrowanych maszyn. “W punkcie wejścia jakość monitoruje się za pomocą laserów na podczerwień i kamer, co pozwala sprawdzić każdy pojedynczy produkt oddzielnie i w sposób zautomatyzowany. Wszystkie dane –, czyli ponad 100 pozycji dla każdego owocu –, są przesyłane do oprogramowania Manufacturing Executing System (MES). Dostarcza nam ono cennych informacji, dzięki którym możemy przekazać producentom szczegółowe informacje zwrotne dotyczące każdej otrzymanej przez nas partii.”

Kolejne etapy procesu są w pełni zautomatyzowane: produkty są sortowane, pakowane do skrzynek, paletyzowane, a następnie ładowane na ciężarówki. “Nowa linia do cytrusów daje oczywiście wiele korzyści naszej firmie i klientom: lepszą jakość, większą wydajność, niższe koszty i mniejszą ilość odpadów. ’s Ekscytujące jest patrzenie na to, jak możemy wykorzystywać zaawansowaną technologię do przeniesienia naszej specjalizacji w łańcuchu na wyższy poziom” - podsumowuje Maarten van Hamburg.

citrushal.jpg
W skrócie
Inwestowanie w posiadane aktywa oraz możliwości logistyczne i produkcyjne
• Rozbudowa struktury aktywów
• Najnowocześniejsze rozwiązania produkcyjne i logistyczne
• Świadczenie zoptymalizowanych i efektywnych kosztowo usług
• Poprawa jakości, bezpieczeństwa i zgodności z zasadami zrównoważonego rozwoju
• Zwiększenie zakresu usług o wartości dodanej
• Poszerzenie specjalizacji produktowej
Przesłanie dyrektora finansowego
Dlaczego model biznesowy Greenyard prowadzi do sukcesu?
Sprawozdanie Roczne 2020-2021
Nasze zintegrowane Sprawozdanie Roczne łączy w sobie raport handlowy i finansowy i ma za zadanie poinformować akcjonariuszy, pracowników i opinię publiczną o roku obrotowym 2020-2021 firmy Greenyard.