Strategia 2030 - greenyard.group
GY_AR_2022-23_BANNER

Strategia 2030: machina napędzana roślinami

Strategia Greenyard 2030

W 2021 roku wdrożyliśmy naszą strategię na 2030 rok, w ramach której nasze ambicje są jasne: poprawić jakość życia dzięki ofercie produktów roślinnych, które umożliwiają zdrowszy styl życia i bardziej zrównoważone łańcuchy dostaw żywności. Nasza strategia jest zgodna z tym, co zawsze było podstawą naszej działalności i stanowi odpowiedź na globalne obawy związane z naszymi wzorcami żywieniowymi.

Gotowe produkty roślinne – odpowiedź na globalne trendy

Strategia Greenyard na 2030 rok leży w samym sercu najważniejszego współczesnego trendu w zakresie odżywiania. Ludzie mają coraz większą świadomość tego, w jaki sposób ich wzorce żywieniowe wpływają na ich stan zdrowia oraz na planetę. Przejście na odżywianie oparte w większym stopniu na roślinach jest postrzegane jako jedyna droga naprzód. Jednocześnie konsumenci nie chcą iść na kompromis w zakresie smaku, jakości czy wygody. Oznacza to, że otwiera się ogromny rynek dla produktów pochodzenia roślinnego, które zapewniają wygodę, a jednocześnie pozwalają wykorzystywać bliskie uprawy i są przetworzone najwyżej w niewielkim stopniu. Bloomberg szacuje, że do 2030 roku ten rynek urośnie do rozmiarów globalnego biznesu o wartości około 150 mld EUR.

Dobry początek

Żywność pochodzenia roślinnego stanowi główny element naszej działalności od początku istnienia firmy. Nasza działalność nie jest „oparta” na roślinach, jest pełną siłą roślin w czystej postaci. Niskoprzetworzonych i bliskich pierwotnym uprawom. Mamy dziesiątki lat doświadczeń w wytwarzaniu roślinnych produktów gotowych i obecnie możemy pochwalić się ponad 1000 produktów dostępnych na rynku. Daje nam to przewagę w zdobywaniu istotnej części tego szybko rozwijającego się segmentu rynku. Jest to coś, co wyróżnia nas na tle wielu innych firm. Dziś, jutro i w nadchodzących latach.

Ponadto zamierzamy wykorzystać nasze możliwości, pełniąc rolę łącznika w całym łańcuchu wartości żywności, aby jeszcze bardziej przyspieszyć nasze wysiłki w tej dziedzinie. Charakteryzuje się ona silną siecią plantatorów i zintegrowanymi relacjami z największymi światowymi sieciami sprzedaży detalicznej. Ta wyjątkowa pozycja w łańcuchu wartości pozwoli nam stanąć na czele zmian.

Doskonalenie

Poprawa

Wzmocnienie wyjątkowego modelu biznesowego

Sposób, w jaki prowadzimy działalność, jest wyjątkowy. Nie ma drugiej takiej firmy w branży. Siła długoterminowych relacji po obu końcach łańcucha jest katalizatorem dla naszej strategii. W nadchodzących latach będziemy pogłębiać naszą ścisłą i zintegrowaną współpracę w całym łańcuchu wartości z korzyścią dla wszystkich zaangażowanych stron.

Nasze zintegrowane relacje z klientami (ICR - Integrated Customer Relationships) zaczynają się od potrzeb konsumentów związanych z zarządzaniem asortymentem u naszych klientów, co skutkuje krótszym i bardziej przejrzystym łańcuchem dostaw oraz mniejszym wpływem na środowisko. Dodając kolejne warstwy usług o wartości dodanej – w tym wysokiej jakości logistyki, pakowania i prognozowania – zamierzamy zwiększyć wolumeny i obroty zarówno z nowymi, jak i dotychczasowymi klientami.

W zintegrowanych relacjach z plantatorami (IGR - Integrated Grower Relationships) stosujemy tę samą filozofię, co na drugim końcu łańcucha. Projekt zaopatrzenia grupowego zapewni dalsze wzmacnianie więzi z najlepszymi plantatorami świata, co pozwoli wykorzystać skalę naszej działalności do zwiększenia wydajności, poprawy jakości, zapewnienia dostępności oraz minimalizacji odpadów w coraz większej liczbie kategorii.

Zrównoważony rozwój ma niezmiennie kluczowe znaczenie dla naszej działalności. Jest to zasada, którą kierujemy się we wszystkich naszych działaniach. Zwiększyliśmy nasze ambicje w tej dziedzinie i wyśrubowaliśmy cele: do 2030 r. zmniejszymy emisję dwutlenku węgla o 70%, do 2025 r. zmniejszymy zużycie wody o kolejne 10%, do 2025 r. zmniejszymy ilość odpadów w naszych działaniach o 25%, do 2025 r. będziemy stosowali w 100% zrównoważone opakowania, a do 2025 r. osiągniemy 100% dostosowania do wymogów socjalnych w całym łańcuchu produkcyjnym.

Wzrost

Rozszerzanie oferty o wysokiej wartości dodanej

Rozszerzając naszą ofertę produktów w 100% opartych na roślinach, odpowiemy na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zdrowe, niskoprzetworzone i bliskie uprawom produkty gotowe do spożycia. Wykorzystując naszą pozycję lidera w tej dziedzinie, będziemy inwestowali w rozszerzenie naszej obecnej oferty i zdolności produkcyjnych. Przykładowo będziemy nadal rozwijać naszą działalność związaną z zestawami do przygotowywania posiłków, wprowadzając nowe warianty i automatyzując produkcję, aby zaspokoić popyt w tej szybko rozwijającej się kategorii.

Dalsze inwestycje w unikatowe zintegrowane relacje z klientami i plantatorami (ICR, IGR) stanowią kluczowy element strategii „z pola na talerz” w krótkim i średnim okresie. Skrojone na miarę pozycje dla naszych klientów, w przeciwieństwie do koncepcji oferty „uniwersalnej”, pozwolą nam rozszerzyć ofertę usług o wysokiej wartości dodanej i wdrożyć rozwiązania zwiększające produktywność, tworzące synergię i usprawniające zrównoważony rozwój. Jesteśmy także otwarci na ukierunkowane fuzje i przejęcia, które pozwolą uzupełnić naszą strategię i przyspieszyć jej realizację.

Wyobraźnia

Przejść na wyższy poziom

Greenyard dąży do określenia przyszłości żywności roślinnej na nowo. Naszą ambicją jest stworzenie nowej, trzeciej kategorii, w której produkty roślinne zostaną docenione za ich zalety, a nie tylko jako zamiennik czy alternatywa dla mięsa lub nabiału, oraz odróżnienie się od wysokoprzetworzonej żywności dostępnej obecnie na rynku. Nasze wysiłki w zakresie innowacji będziemy podejmowali w sposób inteligentny i proaktywny, szybko sprawdzając potencjał nowych produktów, usług i narzędzi oraz stale modyfikując naszą ofertę produktów w oparciu o informacje zwrotne z rynku.

Cyfryzacja i technologia to mocne narzędzia, dzięki którym możemy uwolnić dodatkową wartość dla plantatorów, klientów i konsumentów. A ponieważ znajdujemy się w samym środku łańcucha wartości, mamy dostęp do mnóstwa danych na temat pochodzenia, jakości, smaku, trwałości i wartości odżywczych naszych produktów. Ten wyjątkowy poziom wiedzy zapewnia nam nieograniczone możliwości w zakresie rozwoju dodatkowych, internetowych i spersonalizowanych usług. Zamierzamy ponadto nawiązać współpracę ze startupami i innowatorami, aby jeszcze lepiej zbadać tę dziedzinę.

ICR – zintegrowane relacje z klientem
Wyróżnianie naszych klientów z tłumu
IGR – zintegrowane relacje z plantatorami
Wypełnianie luki między hodowcami a rynkiem

Kultura zorientowana na ludzi
Prawdziwą siłą napędową Greenyard są ludzie. To ich ciężka praca, wiedza i pasja sprawiły, że nasza firma jest tym, czym jest dzisiaj
Zrównoważony rozwój
Greenyard odgrywa istotną rolę w staraniach na rzecz przejścia na zdrowszy i bardziej zrównoważony styl życia. Naszym dążeniem jest pozytywny wpływ na tę transformację przy jednoczesnym generowaniu wartości ekonomicznej dla naszych interesariuszy. Tu można znaleźć więcej informacji na temat naszego harmonogramu zrównoważonego rozwoju, koncepcji zrównoważonej żywności i metod pracy.
Innowacyjność
Czysta moc roślin: integralna część strategii Greenyard 2030
Sprawozdanie Roczne 2021-2022
Nasze zintegrowane Sprawozdanie Roczne łączy w sobie raport handlowy i finansowy i ma za zadanie poinformować akcjonariuszy, pracowników i opinię publiczną o roku obrotowym 2021-2022 firmy Greenyard.